Автор: Желязко Атанасов Следвайте Гласове в ТелеграмМнозина си задават въпроса, защо именно Дядо

...
Автор: Желязко Атанасов Следвайте Гласове в ТелеграмМнозина си задават въпроса, защо именно Дядо
Коментари Харесай

Откъде идва образът на Дядо Иван

Автор: Желязко Атанасов Следвайте " Гласове " в Телеграм

Мнозина си задават въпроса, за какво точно " Дядо Иван " е участвал в бляновете на българите по време на битките за национално избавление.

Преди време имах опцията да " разчепкам " тематиката с другар, който, в свободното от подготвяне на ястия на жив огън време, е историк - експерт по история на Руската империя - 1721 -1917г.

Оказа се, че първата Руско-турска война, която се е водила и по българските земи, е войната от 1806 - 1812 година През втората ѝ част военните дейности са се водили на територията на Северна България - от Шумен до Ловеч повече от две години, като решаващото стълкновение, довело до успеха във войната е при Русе. Именно през тази война съветски отряд, под командването на генерал-майор Иван Иванович Исаев оказва извънредно навременна помощ на сръбските въстаници. В резултат от това - пада Белград, Неготин е обсаден, а след мирния контракт Сърбия става княжество, под закрилата на император Александър I, по сходство на Влахия и Молдова.

Именно този епизод е останал в паметта на няколко генерации българи и се е трансформирал в митичния " Дядо Иван ".

Двадесет години по-късно (почти по Дюма), различен " Дядо Иван " изиграва решаваща роля в следващата Руско-турска война, в следствие от която Гърция става самостоятелна. Това е цялостният джентълмен на ордена " Свети Георги " военачалник Иван Фьодорович Паскевич. Именно неговите войски смазват Унгарската гражданска война приз 1848 г и избавят Австро-Унгарската империя.

Години по-късно император Николай I, във връзка нелоялността на австрийците изрича паметната фраза: " Най-глупавият от кралете е кралят на Полша Ян III Собиески, който избавя Виена от османското настъпление. А най глупавият от императорите съм аз, Николай I, чиито войски избавиха Виeна от унгарците ".

Именно тези военачалници стоят в основата на събирателния облик на " Дядо Иван ", с който са израснали доста генерации българи.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР